Artist’s Studio, Devon

This new artist’s studio sits close to a former Water House altered by Robert Adam in 1769, which is now a small country house. The studio is in an elevated position with far-reaching views across a Grade I listed landscape designed by ‘Capability’ Brown, to the south Devon coast. It was completed in 2003.

The building was designed by Mark Hoare and Charles Morris to sit calmly in this historic context and to avoid visually competing with its more prominent neighbour. Its quiet palette of materials helps it to merge with its wooded backdrop in longer views, while its recessed façade allows the use of full glazing without glare in the wider landscape. The design process involved extensive negotiation with English Heritage.

Constructed principally from untreated English oak and allowed to weather naturally, the studio was largely built off-site, and re-assembled on site. Conceived as a contemporary folly or temple within the wider landscape, it sits somewhere between being a large piece of fine furniture and a garden building.